nedeľa 25. decembra 2011

Bruno Ferrero

Väzeň a mravec


Akýsi človek bol odsúdený na dvadsať rokov väzenia. Jeho najväčším problémom bolo, ako zabiť čas. Po niekoľkých mesiacoch si všimol, že pod prasknutou omietkou jeho cely sa usadili mravce. Jeden z nich sa mu videl mimoriadne nadaný, a tak sa rozhodol, že ho bude učiť.
Vyžadovalo to veľkú trpezlivosť, ale po piatich rokoch začal mravec plniť jeho rozkazy, tancoval na napnutom vlase a vedel urobiť dvojité salto mortale. Po ďalších piatich rokoch vedel tento obdivuhodný a dlhožijúci mravec zaspievať všetky pesničky zo San Rema. Po ďalších piatich rokoch rozprával plynulo štyrmi jazykmi.
Práve sa začal učiť piaty jazyk, keď muža prepustili z väzenia. Vložil si vzácneho mravca do vrecka v nádeji, že mu pomôže zarobiť kopu peňazí vystupovaním v televízii.
Keď vyšiel z väzenia, zastavil sa v bare a keď si vypil, neodolal pokušeniu, aby sa nepopýšil majstrovstvom svojho mravca. Položil ho na pult a zavolal barmana.
„Pozrite sa na tohto mravca.“
Barman dlho nerozmýšľal, mravca rozpučil a povedal: „Prepáčte, pane.“

Rodičia a vychovávatelia obetujú toľko námahy a trpezlivosti, aby vychovali svoje deti. Často stačí chvíľka a výsledok celého ich úsilia vyjde nazmar. Lebo vždy sa nájde nejaký zlý barman. Je lepšie cvičiť slony ako mravce.

Žiadne komentáre: